Bygg ditt hus

Välj rätt fönster till ditt hus

Att välja fönster till huset är lite som att välja lampor när man inreder. Det är något man absolut inte kommer undan med men också något som man kanske inte tänker på som det viktigaste valet. Idag väljs i sort sett alla fönster utefter hur energieffektiva de är vilket betyder att alternativet som nästan alltid rekommenderas är treglasfönster. Med dessa får man optimal energieffektivitet samtidigt som man får ett väldigt bra ljusinsläpp.

Ju större fönster man önskar, desto större orsak att välja treglas

Det är inte bara förmågan att hålla ute kyla och samtidigt stänga inne värmen i huset som gör treglas fönster till den optimala lösningen när det gäller att välja fönster till sitt nya hus. Även treglasfönstrens förmåga att effektivt skydda mot skadlig strålning, så kallad uv-strålning, är en stor fördel gentemot gamla tiders populära englas-eller tvåglaslösningar. Med treglas är det möjligt att välja lösningar där hela väggar består av glaspartier utan att behöva oroa sig för att utsätta sig själv eller sina barn för onödigt mycket skadlig strålning.

Treglas är det energieffektiva valet

Förr i tiden var det en kostnadsfråga. Överallt där man inte hade råd, eller inte ansåg det vara nödvändigt med tvåglas så valde man englaslösningar vilket gjorde husen väldigt mycket sämre isolerade. Det andra alternativet var tvåglaslösningar vilka visserligen betydde en högra grad av energieffektivitet men också en väldigt mycket högre kostnad för byggherren. Idag har kostnaden på energieffektiva fönster sjunkit väldigt mycket och det som man betalar extra när de installeras sparar man snabbt igen på lägre energikostnader. Det finns därför egentligen väldigt få grunder till varför man skulle välja något annat än treglas när man bygger sitt drömhus.

ashe