Att jobba inom byggbranschen erbjuder bra möjligheter till att få ett aktivt arbete som ger dig både en ganska god lön och mycket tid till att vara ute i många fall. Det de flesta av oss tänker på när vi hör att någon arbetar inom bygg är byggarbetare som snickare, elektriker och andra hantverkare men det kan även vara byggingenjörer och andra mer tekniska arbeten. Byggbranschen sysselsätter över 300 000 människor i Sverige. Hela branschen omsätter runt om 500 miljarder svenska kronor varje år så det är en enorm apparat som är viktig för infrastrukturen.
Utbildningen är praktisk och teoretisk
De flesta som är byggarbetare börjar sin utbildning på gymnasiet där de går tre år varvat med teori och praktik. Av alla yrkeslinjer på gymnasiet är bygg det tredje populäraste valet efter el- och energiprogrammet. De första två terminerna är det enbart teori men redan den tredje terminen så följer en period av praktik där gymnasisterna får följa med ut på ett bygge för att få handledning och kunskap av erfarna byggare. Efter fullgjort gymnasium så följer en period som lärling där byggarbetaren får lön men inte full lön och kan inte heller arbeta ensam utan måste ha guidning från mer erfarna arbetare. Först efter fullgjord lärlingstid är byggarbetaren klar med sin utbildning och kan ta anställning, arbeta själv eller till och med starta eget, vilket många väljer att göra.
En god lön
En byggarbetare tjänar i genomsnitt lite drygt 36 000 kronor, vilket är över medel i Sverige. Det är extra bra om man tar i beaktning att det inte heller behövs någon universitetsutbildning utan det räcker med gymnasieutbildning och därefter lärlingsperioden. Framtidsutsikterna för byggarbetare anses vara god då det ständigt byggs i Sverige, oavsett om vi befinner oss i en lågkonjunktur eller högkonjunktur.