Bygg ditt hus

Så fungerar ROT-avdraget när du anlitar en hantverkare

Idag är det väldigt vanligt att ta hjälp av en hantverkare när du vill renovera eller bygga nytt i din bostad. Hantverkare är professionella och utbildade personer som kan säkerställa att renoveringen eller byggnationen går så smidigt som möjligt. Att renovera är ett enkelt sätt att snabbt förändra hela känslan av ditt hem. Är det en omfattande renovering kan du till och med höja bostadens värde.

Under de senaste åren har det dock blivit allt mer vanligt att renovera på egen hand. Den främsta orsaken till detta är de stigande priserna. Just eftersom efterfrågan har blivit större har också priserna gått upp. Fler och fler vill ha det snyggt i hemmet, men man vill inte betala de höga belopp som det (oftast) handlar om. Med hjälp av ROT-avdraget kan du dock sänka dina kostnader väsentligt och få den hjälp som du är i behov av.

Hur fungerar ROT-avdraget?

Enkelt förklarat kan man säga att ROT-avdraget är ett skatteavdrag som ger dig rätt att dra av 30 % på den totala arbetskostnaden när du anlitar en hantverkare för renovering, tillbyggnad, ombyggnad, måleri, byte av fönster och mycket mer. Har du ett hus kan du också anlita takläggare för takläggning och nyttja ROT-avdraget även här.

Det maximala beloppet som du kan använda dig av är 50.000 kronor. Beloppet delas ut per person och förnyas årligen. För att du ska kunna använda dig av avdraget behöver du vara minst 18 år gammal och stå som ägare på bostaden. Arbetet måste också ske i bostaden om det är en bostadsrätt, alternativt i bostaden, på fasaden eller på taket om det är ett hus.

Bekymmersfri ansökan

ROT-avdraget kan bara nyttjas när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag som är registrerat för F-skatt. Det är dock alltid rekommenderat att du väljer ett sådant alternativ, med eller utan ROT. Här är det företaget som hjälper dig med hela kontakten med Skatteverket. Det enda som krävs från din sida är att du lämnar över ditt personnummer och att du naturligtvis uppfyller de krav som Skatteverket har satt upp.

När arbetet är utfört får du en faktura som redan är reducerad och klar. Hantverkaren har skött hela processen åt dig, för att skapa ett bekymmersfritt anlitande. Är du osäker på om din renovering eller ditt projekt är ROT-berättigat kan du alltid kontakta hantverkaren eller Skatteverket för mer information.

ashe