Bygg ditt hus

Viktiga jobb inom byggbranschen

När det kommer till byggbranschen i Sverige är detta en industri som växer kraftigt. Det råder bostadsbrist i många av Sveriges större städer, framförallt i Malmö, Göteborg och Stockholm. Detta har i sin tur har gjort att det byggs lägenheter som aldrig förr. Därför kan det vara bra att överväga en karriär inom byggbranschen, speciellt om man är arbetslös. Denna artikel kommer därför kolla närmre på viktiga jobb inom branschen, samt vilken typ av utbildning som krävs.

Vad krävs för att jobba inom byggbranschen?

Till skillnad från många andra branscher kräver många arbetsgivare inom byggbranschen inte någon utbildning från universitet eller högskolor. Detta är till skillnad från yrken som lärare, advokat eller mäklare, då man som privatperson måste ha genomgått en utbildning för att få bli verksam inom branschen.

Många av dem som jobbar inom byggbranschen börjar sin karriär direkt efter gymnasiet. I sin tur innebär detta att det finns flera gymnasieutbildningar som är anpassade för dem som vill jobba inom byggbranschen. En del skolor har till och med en obligatorisk praktik som en del av programmet. Det är också under praktiken som många studenter träffar sin framtida arbetsgivare, speciellt om man får göra sin praktik på mindre företag med bara ett fåtal anställda. Då brukar man komma väldigt nära sina kollegor.

Rörläggare

Om man vill satsa på ett mer välbetalt yrke inom byggbranschen är rörläggare ett av de bästa jobben. Det går exempelvis att söka jobb hos företag som https://rorfokus.se/ vilka erbjuder bra arbetsvillkor där det finns möjlighet att jobba på en mängd olika projekt. Som rörläggare brukar man jobba på flera olika projekt samtidigt, vilket gör att man träffar väldigt många människor under en vanlig arbetsvecka. Som rörläggare finns det också möjlighet att ha en och annan jourvecka, vilket innebär en extra summa pengar varje månad.

Byggare på stora projekt

Att jobba för arbetsgivare som jobbar på stora projekt, exempelvis höghus och arenor, innebär något helt annat. Många som gör detta brukar få jobba med olika människor varje dag, detta då det finns en mängd olika företag på varje arbetsplats. Tyvärr gör detta det svårare att få bra kontakt med kollegorna, något som många byggare tycker är väldigt viktigt. Om man är en social person som tycker om närheten till andra kollegor kan det därför vara bra att överväga jobb hos mindre arbetsgivare. Annars finns det risk att man blir missnöjd och inte trivs på arbetsplatsen.

ashe