Bygg ditt hus

Allmänt om att bygga sitt drömhus

De allra flesta har någon gång tänkt tanken hur härligt det skulle vara att flytta in i sitt alldeles egna drömhus. I ett hus där minsta detalj är planerad utefter ens alldeles egna önskemål och behov och där inga kompromisser behöver göras. Där utrymmen är stora nog för att förvara just de saker man själv använder och där rummen är anpassade efter just ens egna familj. Givetvis är det möjligt att hitta det perfekta, redan byggda, huset eller ett renoveringsobjekt med potential att uppfylla alla ens drömmar. Allra enklast är dock att, när man bestämt sig för att man vill flytta in i det perfekta drömhuset, att bygga huset själv.

Som byggherre har man nämligen full kontroll över hela den process som det innebär att bygga ett hus. Redan på ritstadiet kan man påverka hur huset skall se ut och utformas vilket gör att man med största sannolikhet blir nöjd i slutändan.

Välj om du vill ha ett arkitektritat hus eller en färdig modul

Det absolut billigaste och enklaste sättet när man väljer att bygga ett nytt hus är att välja ett modulhus från någon modulhustillverkare. Fördelen med dessa hus är att priset blir mycket lägre, produktionstiden blir kortare och ni som familj kan flytta in mycket tidigare än om huset byggs från grunden. Nackdelarna är att man inte alls har samma frihet när det kommer till utformningen av själva huset. Visserligen kan man fortfarande påverka processen mer jämfört med ett köp av ett redan befintligt hus men ett modulhus kan fortfarande inte jämföras med ett hus ritat av en arkitekt helt utifrån dina egna önskemål.

Inte bara huset utan även tomten anpassas efter era önskemål

Förutom att välja hur huset skall se ut och huruvida det skall vara ett modulhus eller ett hus ritat efter den egna ritningen så är val av tomt den viktigaste processen när det kommer till planeringen av det egna drömhuset. Var skall tomten ligga? Hur nära vill man ha sina grannar och vad är viktigt för familjen?

Är det viktigt att ha nära till dagis och skola så är det ofta en bra ide att leta efter tomter i projekterade områden där även uppförandet av exempelvis daghem ofta är planerat. Annars är det viktigt att ta reda på hur långt bort samma institutioner ligger och om barnen har möjlighet att få en plats vid desamma. För andra är närheten till naturen det som är avgörande. Här är det viktigt att se till att vatten och avlopp är enkelt att installera. Till många tomter är vatten och avlopp redan draget fram till och med tomtgränsen vilket gör det avsevärt billigare och enklare att koppla på. Är det däremot inte framdraget så kan man räkna med en lång och dyr process för att det skall bli gjort.

ashe