Bygg ditt hus

Renovera köket

Så småningom är det kanske dags för en renovering av köket, dels kan det vara ett gammalt och slitet kök, dels ett kök som är omodernt. För det flesta människor är köket hjärtat i huset och då gäller det att det inte bara är snyggt, utan också funktionsdugligt efter sitt eget tycke och smak.

Att renovera ett kök innebär oftast en hög kostnad, antingen så har man pengarna redan eller så tar man ett privatlån eller rent av utökar sitt bolån. Därför gäller det att resultat blir som man verkligen har förväntat sig. Det finns de som vill renovera på egen hand och andra tar hantverkare till hjälp, men oavsett vilket kan det vara bra med några god råd på vägen.

Elkontakter

När det ändå är dags att renovera bör man tänka på att man behöver ha betydligt fler elkontakter än vad man tror. Därför bör man redan i ett tidigt stadium fundera på vad som behöver ha el i köket, allt från kaffekokaren och mikron, till spis, kyl, frys och diskmaskin behöver eluttag. Dessutom bör man också tänka efter vilken typ av belysning som ska finnas i köket, för den behöver också ström. Det finns snygga elkontakter som vara som ett smycke på väggen, men annars finns det andra mer osynliga lösningar.

Funktionellt kök

Det är viktigt att tänka på att ett kök behöver vara funktionellt och därför bör man ha det i åtanken inför renoveringen av husets hjärta. Som till exempel ha mycket arbetsyta som har ett sopnedkast integrerat eller att se till att hushållsmaskiner har bra lösningar så att de används, istället för att de står i ett köksskåp och samlar damm. Funderar på vart kyl, frys, spis och diskmaskin ska vara, om de ska vara i närheten av köksvasken och så vidare.

Dubbel ho

En bra idé om familjen är stor är att ha dubbla hoar, för att kunna tillgång till vatten med mera när det är dags att baka eller laga mat till hela familjen. Dessutom underlättar det om det är flera personer som hjälps åt på en och samma gång, då man slipper vara i vägen för varandra.

Förvaring

Förvaring är a och o ett kök, det finns både ha dold och öppen förvaring. För dold förvaring kan man utnyttja sådan utrymmen som inte skulle användas i vanliga fall. Det finns många smarta lösning när det kommer till förvaring, samtidigt som de går att använda till att ha som en extra arbetsyta för vissa tillfällen.

Skafferi

Att ha ett skafferi är det ultimata lösningen för att ha en större mängd i en dold förvaring. I skafferiet kan man ha allt från konserver och torr varor, till kryddor och annat nödvändigt som man behöver när det är dags att laga mat eller baka och så vidare.

Förhoppningsvis har de goda råden och tipsen underlättat inför renoveringen i köket!

ashe