Bygg ditt hus

Gör en mini make-over

Efter alla tips och råd om renovering och nybyggnation är det dags att tipsa om hur du kan förnya ditt hem med något enklare medel. Det är dags att tipsa om hur du kan göra en mini make-over. Ta gärna del av användbara knep som gör att du på ett enkelt och billigt sätt kan fräscha upp och förnya med hjälp av en ny tapet, lite färg och nya textilier. Oavsett det gäller sommarhuset, lägenheten eller strandvillan i Sverige, Spanien eller Frankrike.

Börja med en Moodboard

Oavsett storleken på projekt är det alltid en god idé att göra en Moodboard. Denna beskrivs enklast som ett slags inspirerande bildkollage med bilder på dekorationer, möbler, mönster, textilier, texturer och liknande. Saker som du gillar och som du vill ha i ditt eget hem. Det är en fördel om du vågar ta ut svängarna med din Moodboard, den går att justera eller göra om efter hand.

Om du önskar få mer inspiration och fler tips så Läs mer om olika DIY-projekt, renoveringar och annat roligt. Det finns även väldigt inspirerande TV-program om människor som köpt hem utomlands.

Planeringen och förarbetet

Tänk på form och funktion; inredningen ska uppfylla vissa behov efter din make-over. I ett rum som har hög takhöjd och stora fönsterpartier kan du till exempel inreda med dramatiska mönster och färger som mörkrött, buteljgrönt eller kungsblått. Om rummet är litet och mörkt bör du endast ha vissa detaljer i mörkare färger. För övrigt fungerar det bäst med ljusa, klara färger.

Låt dig gärna inspireras av naturen runtomkring, i synnerhet om du omgärdas av vackra bergskedjor i Frankrike eller härliga sandstränder i Thailand! Och kom ihåg det viktiga förarbetet – det gör verkligen stor skillnad för slutresultatet. Se till att skaffa rejäla skurborstar, en stadig pall, bra belysning, maskeringstejp och annat praktiskt. Sånt som är bra att ha hemma helt enkelt.

Pröva dig fram

Oavsett du funderar på en tavelvägg lokalt målade konstverk, vackra posters eller fotografier är det viktigt att ha en mall att utgå ifrån. Återigen – låt dig gärna inspireras av naturen och landskapet utanför och plocka in såväl lokala influenser som egna preferenser i inredningen.

Önskar du måla ränder eller annat mönster på en vägg eller en möbel kommer ett vattenpass väl till hands. Det kan också vara bra att pröva sig fram genom att bara måla ett par ränder till att börja med. Testa också att tapetsera en liten vägg eller att klä om eller måla en gammal lampskärm som fin inredningsdetalj. Var inte rädd för att prova olika accentfärger och experimentera gärna ordentligt i denna fas. Allt går att ändra på med enkla medel.

Framförallt är det din egen smak som bör styra hur du inreder ditt hem. Om du föredrar helvitt ska du självklart måla vitt, men försök då testa olika nyanser av vitt. Vita nyanser används med fördel för att framhäva en specifik möbel eller ett särskilt mönster, så att utesluta vitt är inget måste på något vis. Leta gärna också efter kontraster som kan spegla och framhäva din personlighet.

Lycka till med din mini make-over!

ashe