Bygg ditt hus

Renovera köket

Från undanskymd plats till statussymbol

Köket är en viktig plats i bostaden, kanske det viktigaste rummet av alla. Köket är naturligtvis en plats där vi lagar mat, men rummet fyller fler funktioner än så. Många anser att köket är hemmets hjärta, en plats vi kretsar kring och återkommer till flera gånger om dagen. För inte så länge sedan var köket en avsides plats som enbart användes för att laga mat. Kanske fanns det en liten vrå där man kunde sitta ner, men i regel åt man den tillredda maten i ett annat rum, matsalen. Köksmaskiner och kökstillbehör var ingenting man ville visa upp för gästerna, de skulle gömmas undan. Idag är synen en helt annan. Köket har blivit en statussymbol och många nyblivna husägare lägger en stor del av sin renoveringsbudget på just köket. Köket har förvandlats från ett undanskymt rum till en central plats i bostaden. Det har blivit en social plats där vi umgås och gärna lagar mat inför öppen ridå. Under det senaste decenniet har köken blivit större till ytan och inte sällan har köken en öppen planlösning. I nybyggda hus och lägenheter är det inte ovanligt att kök och vardagsrum samsas om samma utrymme.

Finansiera din renovering

En köksrenovering behöver inte kosta skjortan. Bestäm i förväg hur mycket pengar du är beredd att lägga på renoveringen så är det lättare att undvika dyra impulsbeslut. Om du inte har några sparade pengar att spendera, så kan du naturligtvis låna pengar av din bank. Överväg att få ditt hus eller lägenhet värderad, om din bostad har stigit i värde kan det finnas utrymme att öka ditt lån. Undersök också huruvida en renovering av köket kan komma att öka värdet på din bostad. Det finns även en mängd andra sätt att finansiera din renovering. Ett sätt är att investera i fastigheter genom crowdfunding, klicka här för att läsa mer om detta.

Saker att tänka på inför köksrenoveringen

När man hämtar inspiration till sin köksrenovering är det lätt att förföras av de stylade bilderna i kökstillverkarnas exklusiva kataloger. Försök istället att utgå från dina och din eventuella familjs behov. Ställ frågor som: Vilka funktioner ska köket ha? Hur mycket utrymme för förvaring behöver jag? Hur mycket slitage kommer mitt kök att utsättas för? Besök kökstillverkarnas utställningar, var kritisk och försök att komma fram till hur just du vill att ditt kök ska se ut. Häng inte upp dig alltför mycket på färger och material till en början, det viktigaste är funktionen. Se dig om i bekantskapskretsen, kanske har du besökt ett hem med ett kök du verkligen trivts i. Och tvärtom, kanske hittar du exempel på kökslösningar som absolut inte passar dig. Tänk på att ditt kök ska hålla i många år!

ashe