Renovera ditt hus

Att renovera sitt hus

Vart 15:e eller vart 20:e år är det dags att totalrenovera sitt hus. Under en sådan lång tidsperiod hinner väldigt mycket hända och väldigt många saker hinner slitas ut. Kanske har man under den senaste perioden även haft små barn som vuxit upp i huset och därmed även haft mindre tid att se efter husets olika delar. Kanske har man blivit äldre och det är nu dags för den sista renoveringen innan man säljer huset och flyttar in i en mer lättskött lägenhet. Oavsett så finns det alltid många saker att ta tag i.

Ett hus måste alltid ha ett helt tak

Det kan tyckas vara en självklarhet men faktum är att många glömmer av att inspektera sina tak. Först när de märker att det verkligen regnar in i sovrummet upptäcker de att det är dags att göra något. Enda problemet är att det då alltid är för sent och att kostnaden för reparation skenar. Istället är det en bra ide att varje år undersöka hur ens tak ser ut. Finns det tegelpannor som behöver bytas? Är den underliggande pappen i gott skick? Har takkonstruktionen stått emot den senaste vinterns snömängder på ett bra sätt? Ju oftare man inspekterar sitt egna tak, desto snabbare kan man upptäcka när något inte står rätt till och därigenom spara väldigt mycket arbete och pengar.

Uppdatera kök och badrum var 15:e år

Många väljer att göra det ännu oftare men ungefär vart 15:e år bör man renovera både sitt kök och sitt badrum. Om inte annat för att de bägge rummen får resten av huset att kännas så mycket fräschare när de är i toppskick. Ett kök kan göras attraktivt på väldigt många olika sätt. Det är inte ens säkert att man behöver göra speciellt mycket. I många fall räcker det med att lägga in ett nytt klickgolv, måla skåpsluckor och byta ut defekta vitvaror för att köket skall kännas helt nytt. När det kommer till badrummet blir det ofta lite krångligare. Mest för att det som lekman är svårare att göra stora förändringar själv utan att påverka eventuellt försäkringsskydd. När det kommer till badrumsrenoveringar är det alltid rekommenderat att ta hjälp av en fackman.

Måla och tapetsera ofta

Inget gör så mycket för ett hus som när man målar dess innerväggar. Smuts och skador på tapeter och färg gör ofta att hela huset får ett nedgånget uttryck. Med lite vit färg och tapeter kan man snabbt förändra hela intrycket som ens hus ger. Har man mörka tak kan det dessutom vara en fantastisk förändring att även måla dessa i vitt. Det ger hela huset och alla dess rum en ny fantastisk rymd. Färger i all ära, välj alltid ljusa toner. Mörka färger tenderar till att göra olika rum optiskt mindre där ljusa färger gör dem större.

ashe