Renovera ditt hus

Tre tips som säkerställer en bra renovering

Att starta en renovering är alltid ett spännande projekt, men utan bra planering finns det risk för att renoveringen faller eller att man helt enkelt inte blir nöjd med slutresultatet. När man har beslutat sig för att renovera i sitt hem är det inte säkert att man bara känner glädjekänslor inför det nya som komma skall, utan att man även känner press och stress.

När du renoverar ska du inte bara lyckas med att riva ut det gamla och få in det nya, du ska lyckas skapa en bra atmosfär i hemmet, samtidigt som den renoverade ytan ska vara funktionell och elegant. Det kan vara en riktigt svår uppgift att kombinera alla dessa aspekter och därför har vi satt ihop denna guide.

1. Vilken budget har du?

Det absolut första man behöver göra innan man startar en renovering är att sätta en bra budget. Detta steg kan kännas som en självklarhet, men sanningen är att det inte är helt ovanligt att människor sätter igång med renoveringen och betalar allt eftersom. Behöver du ta ett lån för att ha råd med renoveringen behöver du först se över de skulder du har. På ekonomifobi.se får du hjälpmedel och tips om hur du kan skapa en bra grund för ett nytt lån.

Sätt dig ner bekvämt och ta fram en penna och ett papper. Se över din budget och bestäm sedan hur mycket du kommer kunna lägga på renoveringen. Ett bra knep kan vara att kontakta olika hantverkare för offerter innan du sätter budgeten, för att få bättre koll på eventuella kostnader.

2. Funktion viktigare än design

Slå ner väggar för att få mer plats eller förlänga köksön? Visst kan det låta som en bra idé, men innan du fokuserar för mycket på design, behöver du tänka på rummets funktionalitet. Rummet ska vara enkelt att använda sig av och lätt att inreda på de sätt som du själv önskar. Att välja funktionalitet framför design är en princip som kanske främst gäller i kök och badrum, men du bör alltid ha detta i åtanke, oavsett vilket rum eller del av hemmet du arbetar med.

3. Titta på stilen i ditt hem

Ett mycket vanligt misstag är att man renoverar en del av sitt hem, t.ex. köket eller badrummet, i en helt annan stil än resten av sitt hem. Detta kanske inte låter som ett speciellt stort problem, men sanningen är att slutresultatet kan få dig att känna dig missnöjd med renoveringen eller att hemmet inte känns enhetligt. Att hemmet känns smidigt och välplanerat genom varje rum är viktigt för trivseln, men det är även viktigt om du i framtiden planerar att sätta ut din bostad till försäljning.

ashe