Bygg ditt hus

Bygg

Nu närmar sig våren med stormsteg och många längtar efter att sätta fingrarna i jorden. En del för att fixa till trädgården och andra för att göra den där tillbyggnaden eller ett extra hus på tomten, ett så kallat Attefallshus. Det har aldrig varit enklare än nu att komplettera sin tomt med ett funktionellt litet hus som kan tjänstgöra som ett tonårsrum, en gäststuga, en liten förrådsbod eller en kombination av allt ovan nämnda. De första reglerna som kom för friggebodar hade en begränsning på max 10 m2 byggnadsarea. Sedan har man tillåtit mer och mer för att idag acceptera 25 m2. Ja man talar till och med om att man kanske ska få bygga 30 m2 utan särskilda krav på bygglov. Men om man utgår från dagens gällande regler så har ett Attefallshus på 25 m2 en oerhört stor potential att förbättra både värdet och kvaliteten på fastighetsägarens tomt. Man får ett större antal kvadratmeter till förfogande vilket positivt påverkar fastighetens värde den dag man vill sälja och under tiden har man ett extra utrymme som är specialanpassat för de behov man har.

Det är naturligtvis praktiskt att kunna bygga till ett utrymme för de behov man har oavsett om familjen växer eller om någon i familjen behöver ha ett hobbyrum för att lyssna på musik eller pyssla med målning eller vad det nu kan vara för något. Har man ofta vänner på besök kan det vara skönt att erbjuda dessa ett eget litet boende på tomten, varför inte komplett med både dusch och toalett, som möjliggör trevlig samvaro över flera dagar. Det kanske är så att man har ett litet företag man bedriver hemifrån. Idag finns tiotusentals företagare som har sitt kontor hemmabaserat. Då finns möjligheten att skapa sig en separat byggnad där affärsverksamheten kan bedrivas ostört från tvättmaskinens buller och barnens tjoande. Om man pratar med sin bank så kanske det rent av är så att man får möjlighet till att ta ett företagslån som kan finansiera uppförandet av det lilla kontoret. Man kan även undersöka olika möjligheter till att debitera hyra för företaget. Innan man bestämmer sig för det ena eller andra alternativet gör man väl i att tala med Skatteverket eller en revisor som kan bistå med råd och tips om hur man bäst gör i det individuella fallet.

Det kan också vara så att man söker en möjlighet till extra inkomst för familjen. Då finns möjligheten att bygga det lilla huset på tomten och sedan hyra ut det till en student eller liknande. Oavsett vilket behov man har så öppnar Attefallshusen många möjligheter för fastighetsägaren. Idag är det mycket smidigt att kontakta en byggare och få ett skräddarsytt förslag som fint passar in på den tomten och de behov man har.

ashe