Renovera ditt hus

Renovera taket

Ett hus är aldrig bättre än sitt tak. Även om taket från utsidan för en lekman ser ut att vara i ordning så kan det ha skador vilka i sin tur kan vara fatala för huset i fråga. För många lekmän är det verkligen en av de svåraste sakerna att avgöra när det kommer till att besiktiga sitt egna hus eller för den delen, ett som man är på väg att köpa – i vilket skick husets tak är i.

Ofta är det så att vi först reagerar på att allt inte står rätt till med ett tak när alla andra också kan se det. Det vill säga när det gått så långt att det exempelvis saknas takpannor eller taket till och med har synliga hål. Ett annat scenario som ofta inträffar är att den som bor i huset först upptäcker att något inte står rätt till när det antingen regnar in eller man upptäcker mögel på någon av väggarna.

Ett trasigt tak släpper in kyla och fukt

Det är nämligen så att ett trasigt tak kan vara den största boven i fallet med ett mögelskadat hus. Trasiga tegelpannor eller trasigt underlag gör att fukt från exempelvis regn eller smält snö tränger ned i husets oskyddade stomme och att det därigenom uppstår mögel.

Undersök ditt tak varje år

Förutom det självklara, att undersöka taket på ett hus man överväger att köpa, så bör man göra det till rutin även när man bor i huset att varje år besiktiga sitt egna tak. Har man själv inte kunskapen eller den fysiska förmågan som krävs för att avgöra takets skick kan det vara en god ide att ta professionell hjälp av en fackman. En expert på tak kan snabbt avgöra om något behöver göras och kan sedan ge oberoende tips och råd på vilka åtgärder som bör tas.

Beroende på vad för slags tak man har så är skiljer sig den förväntade livslängden

Man räknar med att betongpannor håller i decennier och att tegelpannor håller ännu längre. Det finns hus med tegelpannor som är över hundra år gamla och fortfarande utgör fullgott skydd mot väder och vind. Plåttak kan naturligtvis rosta om det vill sig illa. Även materialet idag är så pass rostskyddat att det normalt sett inte skall kunna hända på väldigt många år. Även om ens tak är belagt med tegel så rädet viktigt att byta ut trasiga pannor samt kontrollera underlag och stomme efter varje vinter.

ashe