Bygg ditt hus

Bygga och renovera bostadsrätt

Börjar det bli dags att renovera din bostadsrätt eller vill du bygga ett extra rum? Kanske ska du sälja din bostadsrätt och vill få ut ett högt pris? Innan du sätter igång gäller det att planera noggrant och att också se över vad du får och inte får förändra i din bostadsrätt

Den stora fördelen med att bo i en bostadsrätt jämfört med att äga ett eget hus är att du inte behöver stå för kostnaderna för det yttre underhållet. Fönster, trapphus, fasad och tak är sådant som betalas gemensamt av föreningen och därmed slipper du både jobbet och kostnaden för detta. I vissa föreningar måste medlemmarna utföra en del arbetsuppgifter men så behöver det inte vara. Genom att anlita en professionell fastighetsförvaltare som till exempel Nabo är det möjligt att leja ut allt jobb med de gemensamma ytorna. Läs gärna mer på https://www.nabo.se/ för att se vad Nabo kan erbjuda er bostadsrättsförening.

Vad får du inte bygga om eller renovera i din bostadsrätt?

Skillnaden mellan att bygga och renovera i sitt eget hus och i sin bostadsrätt är att du är mer begränsad i en bostadsrätt. Eftersom det är föreningen som äger själva fastigheten och du endast äger en andel i föreningen finns det vissa regler du måste följa. Du får aldrig ta bort eller flytta en innervägg som är bärande i din lägenhet. Kontakta därför alltid styrelsen innan du ska ändra på väggarna för att få information om vilka väggar som är bärande. En extra innervägg får du dock sätta upp för att till exempel dela av ett stort rum till två mindre. Du får inte heller byta fönster eller altandörrar eftersom ytterväggarna är föreningens ansvar. Olika bostadsrättsföreningar kan också ha fattat beslut om vilka regler som exempelvis gäller för att glasa in balkongen eller sätta upp parabolantenner o.s.v. Läs därför igenom stadgarna innan du börjar ändra på din uteplats eller balkong.

Planera innan du börjar bygga och renovera

Innan du sätter igång med dina planer är det viktigt att ha en bra plan för vad som ska göras och hur mycket det får kosta. Om du exempelvis ska bygga en innervägg bör du börja med det bygget innan du målar om väggar eller köper in möbler och annan inredning. Om du planerar att sälja din bostad efter renoveringen bör du undersöka vilken typ av färger och inredning som höjer värdet på din bostad. Mäklare brukar rekommendera neutrala färger på väggar och golv, till exempel är vitt och grått populärt bland bostadsspekulanter.

I samband med att du förändrar ditt hem kan du passa på att rensa ut bland dina inredningsdetaljer och fräscha upp dina befintliga möbler. Måla om en sliten byrå eller byt ut soffans överdrag om tyget är slitet. Gör en helhetsplanering där du tar hänsyn till att väggens färg och golv harmonierar med möbler, mattor och gardiner för att skapa det hem du drömmer om.

ashe