Bygg ditt hus

Bygg din egen altan i trä – tips att tänka på

Nu när våren är här börjar även många lite större byggprojekt. Ett vanligt bygge som många sätter igång med är att rita upp och bygga sin egen träaltan. Detta är ett lagom stort och utmanande projekt för den händige lekmannen. Dock finns det några saker man ska tänka på innan du sätter igång.

Regler och tips för ditt bygge

En altan som ligger i marknivå kräver inget bygglov, dock kan det krävas om altanen går över till att bli ett så kallat byggnadsverk. Dessa gränser är något otydliga inte sällan gäller olika saker för olika kommuner, så för att vara på den säkra sidan kolla med byggnadsnämnden i din kommun innan du sätter spaden i marken.

När du har klargjort just de regler som gäller för dig är det dags för det roligaste, att skissa på ditt projekt. Räkna ut hur stor yta du planerar att lägga på din uteplats och räkna därefter ut vilka proportioner som hade fungerat bäst just hos dig. Även tillgängligheten till hus och trädgård är en viktig aspekt gällande anläggningen, kanske har du redan en altandörr med trapp i huset? Då kan det vara en ypperlig plats att bygga din altan på.

Inred altanen

När sedan bygget är avklarat och du står på din färdiga träaltan, ja då måste du ju såklart fylla den med inredning som till exempel utemöbler, loungemöbler och belysning. För att välja möbler behöver du först utgå från funktion, vad ska du ha din altan till? Är det en middagsplats eller en loungehörna, eller kanske både och? Dina behov styr funktionen, som i sin tur styr känslan du vill att platsen ska ge till sin omgivning. Därefter behöver du addera belysning av olika slag. Solcellslampor i ljusslingor och rislampor är utmärkt förslag på mysig punktbelysning som skänker din altan det där lilla extra. Ljuslyktor med levande ljus och marschaller ger även det en extra mysig utemiljö.

Sedan är det dags att addera härliga textilier. Ös på med kuddar i olika storlekar och material, men följ med fördel samma färgskala, på så vis ökar du det harmoniks uttrycket och det uppfattas inte som rörigt. Varma plädar är även det ett måste under den svenska sommaren, häng gärna en på varje stol så kan gästerna förse sig själva när det börjar bli kyligt.

Att duka upp med vackert porslin gör även det mycket för helhetskänslan, använd med fördel tabletter och dukar i olika material. Utöver detta stora vaser med stora blommor som tar för sig och gärna blockljus i olika höjder för att ge en riktigt lyxig känsla till dukningen.

Nu är du redo för en härlig sommar på din egensnickrade altan med underbar inredning!

ashe