Bygg ditt attefallshus

Att välja yttermaterial för attefallshuset

När man som husägare vuxit ur sitt hus och behöver mer plats för antingen saker eller människor kan det vara en bra ide att överväga att bygga sig ett så kallat attefallshus. Huset är en tillbyggnad som inte behöver bygglov och som teoretiskt både kan utgöra for av ett garage, ett förråd, en gäststuga eller en extra bostad ämnad att hyras ut för chansen till en extra inkomst för hushållet.

När man väljer att bygga ett attefallshus så är det absolut vanligast att man väljer en byggsats från någon stor tillverkare. På så sätt spar man in på byggkostnaden samtidigt som man slipper rita och bygga hela huset från grunden. När man väl valt grundkonstruktion och ändamål för sitt attefallshus så gäller det att välja yttermaterial.

Fasaden inte så viktig

De allra flesta väljer att klä sina attefallshus med behandlad träpanel för att skydda det mot väder och vind. Här är det viktigaste att man behandlar panelen noggrant och att man väljer en färg som skyddar träet mot exempelvis inträngande fukt.

Tegel eller plåt till taket

Precis som när man väljer material till ett vanligt hus så har man att välja på plåt, tegel, betong eller papp när det kommer till attefallstak. Papp är det billigaste alternativet men även det som ser billigast ut. Estetiskt är då plåt ett bättre alternativ även om också det tenderar till att ge ett billigare intryck. Plåt väljs ofta till exempelvis car ports. Har taket rätt lutning finns det egentligen bara ett alternativ som kan rekommenderas och det är tegel. Tegelpannor håller längst och är det mest estetiskt tilltalande alternativet. Viktigt är bara att ta med i beräkningen att teglet väger mer än exempelvis plåt och att stommen därför behöver vara starkare.

ashe