Bygg ditt hus

Anlita hantverkare

Det finns mycket man kan göra för att få det snyggt i sitt hem. Vissa moment kan man utföra själv, medan andra kräver att man anlitar en hantverkare. Det blir allt mer populärt att renovera i hemmet och många olika företag att använda sig av. Innan man sätter igång är det därför viktigt att veta vad man bör tänka på innan man skriver avtal med ett företag.

Det första steget är alltid att jämföra offerter och företag. Genom en jämförelse kan du snabbt se vem som erbjuder dig det bästa priset och vilka moment som kommer att ingå. En renovering kan bli ett kostsamt projekt och därför är det bra om du, redan här, kan spara in så mycket pengar som möjligt. Det är precis detsamma som när du ska välja företag för dieseloptimering eller service på bilen. Du vill ha en lägre energiförbrukning, utan att behöva tömma plånboken helt. Nu är det dock inte bilar som vi ska fokusera på, utan vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.

Anlita bara vitt

Det kan kännas lockande att anlita ett företag som erbjuder dig svart jobb, men sanningen är att dessa jobb är olagliga och kan leda till en hel del problem. För det första har du inte möjlighet att använda dig av ROT-avdraget och för det andra finns det ingen garanti eller försäkring som du kommer kunna luta dig mot om något går fel. Skulle det vara så att en olycka sker är det stor risk att det blir du som blir ansvarig för detta. Genom att välja ett vitt och ärligt företag kan du känna dig tryggare med att jobbet blir utfört som det ska och att du får ett kvitto.

Kostnader

Du behöver säkerställa att du vet vad som verkligen ingår i det pris som du har fått. Kolla om t.ex. resor kommer att inkluderas, hur är det med el och vad gäller för material? Behöver du betala extra för vissa maskiner? Se till att priset även är angivet med moms och inte utan. Det är en tråkig överraskning som du annars behöver dras med.

Skriv avtal och betala alltid när arbetet är slutfört

Du och den hantverkare som du anlitar ska alltid se till att ha ett avtal upprättat mellan er. I avtalet ska det stå vad det är som ska göras, till vilket pris och hur lång tid arbetet beräknas att ta. Båda parter ska skriva under och behålla en kopia av avtalet var. Kom ihåg att du aldrig ska betala något i förskott. Betala endast när arbetet är helt slutfört och detta med gott resultat. Om något i arbetsprocessen går fel, och du redan har betalat, så har du ingenting att hålla inne med tills felet är åtgärdat.

ashe